Groene stroom, hoe groen is het?

Veel mensen willen meer weten over groene stroom. Daarom leggen we je graag uit wat het is, hoe groen het is en wat de voordelen zijn. Daarnaast vertellen we graag wat voor stroom je krijgt en wat de herkomst is.

Wat is groene stroom?

Groene stroom is stroom die is opgewekt door zonnepanelen, windmolens, aardwarmte ,verbranding van biomassa of door waterkracht. In ieder geval is dit geen stroom die is opgewekt door kerncentrales of door verbranding van steenkolen. Oftewel, stroom uit meer verantwoorde energiebronnen.

  • Zonnepanelen/Zonneparken: Zeker groen, maar de productie van de panelen laat ook een footprint achter
  • Windmolens: Zeker groen met een gemiddelde footprint. Bijna alle materialen kunnen worden hergebruikt.
  • Aardwarmte: Heel groen, lage footprint niet veel gebruikt nog in NL.
  • Verbranding biomassa: Meningen verschillen. Blijft verbranden, maar de brandstoffen komen uit restafval. Wij denken gemiddelde footprint
  • Waterkracht: Heel erg groen, hele lage footprint mits kleinschalig opgewekt en de centrale het ecosysteem niet verstoort.

Wat merk je?

Niets. Stroom uit je stopcontact is altijd 230V. Je merkt dus geen verschil. Er bestaan dus ook geen aparte aansluitingen voor de twee stroomsoorten.

Groene stroom in Nederland

Omdat we in Nederland nogal gek zijn op groene stroom, kunnen we helaas eigenlijk niet aan de vraag voldoen. Hierdoor moeten we dus groene stroom uit het buitenland importeren. Grote kans dus dat jouw groene stroom uit Scandinavië komt. Da hebben ze al jarenlang waterkrachtcentrales die duurzame stroom opwekken. Daarnaast zien we gelukkig wel een groei aan het aanbod van verantwoorde stroom binnen Nederland door onder andere het toenemen van het aantal windmolens en zonneparken.

Is alle groene stroom hetzelfde?

Nee. Niet alle leveranciers leveren energie die even groen is. Bij de één is het net wat groener dan bij de andere. Koopt jouw leverancier veel stroom in uit Noorwegen? Dan is die groen, maar toch wat minder groen. De waterkrachtcentrales in Noorwegen bestaan immers al heel veel jaar en hebben vaak toch een grote impact op de omgeving. Stroom van Nederlandse windmolens is groener, maar ook minder beschikbaar. Vraag dus aan je leverancier hoe groen de stroom daadwerkelijk is.

Garantie van Oorsprong

Dankzij de Garantie van Oorsprong weet je zeker dat je groene stroom ook echt groen is. Anders mag deze dus niet verkocht worden als zodanig. Hoewel, dat is ook weer niet helemaal waar. De leverancier van de stroom moet dat namelijk groen inkopen op basis van jouw verbruik en dat van andere afnemers. Dus als jij aan de ene kant één kilowatt aan stroom verbruikt, moet de leverancier aan de andere één kilowatt groen inkopen. Wie die kilowatt krijgt uiteindelijk, dat weet je niet. Omdat de  Autoriteit Consument en Markt toezicht houdt op de GvO’s, kunnen energieleveranciers niet sjoemelen.

Heeft het zin?

Jazeker, heet heeft zeker zin. Des te meer mensen voor dit product kiezen des te minde grijze stroom er op de markt komt. Daarnaast is het vaak niet of nauwelijks duurder. Wel is het zo dat kiezen voor stroom die in Nederland is opgewekt duurder kan zijn dan stroom die bijvoorbeeld in Scandinavië is opgewekt.

Besparen is nog beter

Kiezen voor deze minder schadelijke stroom is zeker nobel, maar beslist geen vrijbrief om niet meer op het stroomverbruik te letten.Uiteindelijk is minder stroom verbruiken het beste voor het milieu. Lees meer over energie besparen.

Zelf opwekken? Wil je 100% zeker weten dat je stroom echt zo groen mogelijk is? Wek deze dan zelf op met bijvoorbeeld zonnepanelen!

 

Meer informatie:

Consumentenbond: 5 misverstanden over groene stroom