Verwachting energieprijzen 2019

Energieprijzen 2019

Wij verwachten dat de energieprijzen in 2018 verder op zullen lopen. Niet alleen door de kosten van stroom en gas maar ook door de veranderingen in het systeem waarin energie belast wordt. Daarnaast verwachten we ook dat de prijzen zullen stijgen van de CO2-emissierechten. Daarnaast is de vraag naar groene energie groter en er zitten hoge kosten aan de opslag daarvan.

Redenen om een stijging van de energieprijzen te verwachten

  • De vraag naar energie zal stijgen
  • CO2-emissierechten worden duurder
  • Investeringen in opslag groene energie
  • Belastingen stijgen
  • Aardgas wordt duurder

De vraag naar energie zal stijgen

Omdat de prijs van energie mede wordt bepaald door vraag en aanbod, valt er een prijsstijging te verwachten. Het gaan namelijk goed met de Nederlandse economie waardoor we veel produceren. Voor de productie van eindproducten een halffabricaten is veel energie nodig. Met name de vraag naar steenkool zal toenemen. De vraag naar stroom is de afgelopen jaren vrij stabiel. Aan de ene kant hebben we meer nodig, maar aan de andere kant worden stroomverbruikers steeds zuiniger waardoor de vraag nauwelijks toeneemt.

CO2-emissierechten worden duurder

We willen steeds minder Co2 uitstoten. Om dit te stimuleren worden de emissierechten steeds duurder. Hierdoor wordt het opwekken van stroom door bijvoorbeeld steenkoolcentrales steeds duurder. Dit wordt uiteraard doorberekend in de prijs van stroom. Helaas wordt nog een groot deel van onze stroom opgewekt door centrales die Co2 uitstoten.

Investeringen in opslag groene energie

We zien echt een verschuiving naar de productie van groene stroom. Helaas is het opwekken van deze stroom in Nederland niet constant. We zijn namelijk afhankelijk van de hoeveelheid wind of zonlicht. Daarom is het nodig om deze opgewekte groene stroom op te kunnen slaan. Hierdoor kunnen we beter inspringen op piek- en daluren. Systemen om deze energie op te slaan zijn kostbaar. Dit zal dus worden doorberekent in de prijs van groene stroom.

Belastingen stijgen

De afgelopen jaren hebben we ervaren dat de belasting op energie stijgt. Ook voor 2019 wordt een stijging van ongeveer €150 per gezin verwacht.

Aardgas wordt duurder

Ook de belasting op aardgas gaat omhoog. Omdat we in 2018 voor het eerst meer aardgas hebben geïmporteerd dan hebben geëxporteerd, verwachten we dat aardgas duurder zal worden. Dit komt voor een deel omdat we minder aardgas winnen en meer behoefte hebben aan hoogcalorisch gas uit het buitenland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *