Stroomtekort in België

Stroomtekort in België

In België wordt vanaf november rekening gehouden met stroomtekorten. Hierdoor kan het zijn dat het afschakelplan in werking gaat treden. Hoe komt het eigenlijk en wat gaat er dan eigenlijk gebeuren?

Oorzaken stroomtekort

België is voor ongeveer de helft van de stroom afhankelijk van import. Omdat dus slechts de helft van de stroom binnen het land wordt geproduceerd, is België erg kwetsbaar als het er niet genoeg stroom opgewekt kan worden. Op dit moment ligt het overgrote deel van de 7 kerncentrales stil. Een overzicht:

  • Tihange 1: Momenteel actief maar gaat vanaf 13 oktober tot 17 november uit de lucht voor onderhoud.
  • TIhange 2: Uit de lucht voor onderhoud tot 1 juni 2019 door betonrot
  • Tihange 3: Uit de lucht voor onderhoud tot 2 maart 2019 door betonrot
  • Doel 1: Uit de lucht voor onderhoud tot 10 december.
  • Doel 2: Uit de lucht voor onderhoud tot 31 december.
  • Doel 3: Actief
  • Doel 4: Uit de lucht voor onderhoud tot 15 december.

Vanaf 13 oktober is dus alleen Doel 3 nog actief. Hierdoor wordt er in die periode rekening gehouden met ernstige stroomtekorten.

Wat is het afschakelplan?

Het afschakelplan wordt enkel ingezet als het echt niet ander kan en komt er eigenlijk op neer dat bepaalde gebieden tijdelijk worden afgesloten van stroom. Dit zal gebeuren tussen de piekmomenten van 17 uur tot 20 uur. Hierdoor wordt er meer balans aangebracht in het energienetwerk en een black-out voorkomen. Afhankelijk van het tekort kunnen meerdere regio’s worden afgesloten.

Oplossingen

Op dit moment wordt er heel hard gewerkt om stroomtekorten te voorkomen. Zo wil men het onderhoud aan één van de kerncentrales vervroegen zodat deze weer eerder in de lucht kan. Daarnaast wordt er gekeken of er extra stroom uit het buitenland kan worden ingekocht. Daarnaast wordt gekeken of oude gascentrales hun capaciteit kunnen verhogen.

In Nederland

Omdat Nederland slechts één werkende kerncentrale heeft voor het opwekken van energie en deze slechts voorziet in 3% van de stroombehoefte is de kans klein wat we in een zelfde situatie terecht komen als onze zuiderburen.