Nederland van het gas af?

Moeten we in Nederland van het gas af?

Omdat onze Nederlandse gasvoorraad steeds kleiner wordt, we niet afhankelijk willen zijn van andere landen en het verbranden van gas erg milieu belastend is, wil onze overheid in 2050 dat NL van het gas af is. Althans, met name de consument dus. Verwarmen en koken kan namelijk gewoon met stroom. Maar hebben we zoveel stroom, hoe belastend is dat en wie draait op voor de kosten?

Waarom van het gas af?

De Nederlandse overheid geeft een aantal redenen op om van het gas af te gaan:

  • Co2 uitstoot verlagen
  • Minder afhankelijk willen zijn van fossiele brandstoffen
  • Economische kansen verzilveren

Co2 uitstoot verlagen

Omdat we samen met andere landen hebben afgesproken om de Co2 uitstoot te verlagen worden er allerlei maatregelen genomen. Een belangrijke maatregel is de uitstoot van Co2 verminderen door het gebruik van steenkoolcentrales te verminderen. En, dus meer en meer groene energie op te wekken. Daarnaast verstoken we met zijn allen best veel gas in Nederland. Als alleen al de meeste particulieren stoppen met gas verbruiken, besparen we al heel veel op de Co2 uitstoot.

Minder afhankelijk willen zijn van fossiele brandstoffen

Ze raken op

Fossiele brandstoffen worden schaarser en schaarser. Dat is natuurlijk helemaal geen goed uitgangspunt als je als land voor een groot deel afhankelijk bent van fossiele brandstoffen. Dit maakt je kwetsbaar en afhankelijk van andere landen die nog wel genoeg fossiele brandstoffen hebben. Met name die afhankelijkheid vind onze overheid een probleem.

Afhankelijk

Nederland is graag een zelfstandig land en wil dus ook voor de energiebehoeften zo min mogelijk afhankelijk zijn van anderen. Nu is het zo dat we olie eigenlijk al jaren voor het grootste deel importeren. Maar, sinds 2018 importeren we voor het eerst ook meer gas dan we produceren.Dit komt vooral omdat wij in Nederland laagcalorisch gas winnen. Dat is zeer geschikt voor het verwarmen van woningen, maar niet voor veel industriële toepassing en voor het opwekken van energie. Daarvoor is namelijk hoogcalorisch gas nodig en dat moeten we importeren uit Noorwegen en Rusland.

Economische kansen verzilveren

Uiteraard biedt het overschakelen naar andere energiebronnen ook economische kansen. Denk alleen al aan het vervangen van CV-Ketels, het aanschaffen van elektrische verwarmingssystemen, het boren naar aardwarmte, het verbouwen van bestaande infrastructuur en zo voorts.

 

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/16/energieverbruik-verandert-nauwelijks-in-2017

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2016/01/18/energierapport-transitie-naar-duurzaam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *