Het einde van de halogeenlamp

Het einde van de halogeenlamp

Vanaf 01-09-2018 mogen er binnen de EU geen halogeenlampen meer gemaakt worden die worden gebruikt door consumenten. Meer specifiek gaat het om de halogeenlampen die je thuis in een lamp kunt draaien (E14- en E27 fitting). Daarnaast gaat het ook om halogeenlampen die je in een spotje kunt draaien. Industriële lampen blijven dus gewoon bestaan vooralsnog.

Waarom verboden

Omdat halogeenlampen tot wel 5 keer meer stroom verbruiken dan bijvoorbeeld led lampen, passen ze niet meer binnen het huidige energiebeleid. Daarnaast is de levensduur van led lampen veel langer waardoor ze minder vaak vervangen moeten worden. Inmiddels zijn led lampen ook gewoon goed te dimmen. Hierdoor is de noodzaak voor gloei- en halogeenlampen ook verdwenen.

Jammer?

Wij denken van niet. De meeste halogeenlampen in huis kun je goed vervangen door led lampen. Hierdoor kun je dus eenvoudig energie besparen. Deze lampen verbruiken namelijk veel minder stroom. Daarnaast gaan ze veel langer mee. Ook worden ze bijna niet warm waardoor ze veiliger in het gebruik zijn. De prijs van led lampen is de afgelopen jaren flink gezakt. Hierdoor heb je ze dus lekker snel terugverdiend.

Hamsteren

Wil je om wat voor een reden toch nog gebruik willen maken van halogeenlampen, dan wordt het tijd om te hamsteren. Oude voorraden mogen nog gewoon verkocht worden.